W kilku ostatnich latach w mojej firmie zostaly wprowadzane suporexy, gazobetony,porotherm,przedstawiam zalety i demonstruje murowanie tych blokow najczesciej na cienka fuge dla kontraktorow,zdania sa rozne,moje zdanie ciezko ich bedzie przekonac do zmiany blokow.3 lata temu w Yorku murowalem i demonstrowalem budowe domu 4 pokojowego na cienka fuge na zewnatrz cegla zajelo mi to 3tyg,obok byl stawiany dom ale z drzewa na zewnatrz tez cegla,kontrakt opieral sie na 60 domkow na poczatek ,jeden z nich mial wygrac i zostac wprowadzony do budowy zapowiadalo sie dobrze na wygrany kontrakt.Po miesiacu dostalem wezwanie do yorku bo sciany u gory popekaly pierwsze zdanie kierownictwa byly jednoznaczne bloki sa slabe,niewierzylem w to i znalazlem prawdziwa przyczyne ktora okazala sie ich drewniana podloga doki siedzialy na scianach i musialy byc starannie obmurowane pod wplywem pracy podlogi bloki popekaly dokladnie w tych miejscach gdzie siedzialy doki,po potwierdzeniu tej przyczyny blad zrobil architekt tak ztwierdzono bo myslal ze te bloki lekkie sa jak ich betonowe kontrakt przepadl.Na szczescie sa nowi kontraktorzy ktorzy sa zainteresowani wprowadzeniem tych blokow.Czy spotkaliscie sie z tymi blokami tutaj ? Jakie jest wasze zdanie?