Witam.Dostalem ostatnio zlecenie z ulozeniem plytek w kuchnii dwoch sasiednich pomieszczeniach z ogrzewaniem wodnym.Szczerze powiedziawszy jest to jedna z nielicznych rzeczy,ktorej w Anglii nie robilem.Szukalem po forach ale preferowalbym jednak Wasze doswiadczenie.Nie wiem szczerze powiedziawszy jak to ugryzc.Chodzi mi o to jaki rodzaj rurek zastosowac pod podloga tak aby dala stosowne cieplo.Z eletrycznym ogrzewaniem problemu nie ma/kupujesz gotowa mate i po sprawie/ ale jak to jest z ogrzewaniem na wode?Dodam rowniez,ze klientka chce miec po prostu cieplo w tech kuchni+utility room+mala toaleta/kuchnia mala ale jest usytulowana w 20 letnim extension/Oczywiscie w zadnym pomieszczeniu nie ma kaloryfera,trzeba sie wiec wpiac w rurki z sasiedniego pokoju.Jezeli ktoryc z forumowiczow moze pomoc bede wdzieczny.Pozdrawiam.
Wodna podlogowka to zdecydowanie cos innego od elektrycznej. Moje doswiadczenie w tym temacie jest bardzo niewielkie jednak bedzie to troche wiekszy zabieg niz wpiecie sie w rurku po grzejnikach. Taki kit raczej wymaga oddzielnego obiegu i wazne jest rowniez jaki jest system ogrzewania budynku obecnie.
Bedziesz ukladal rure pod drewniana podloga czy zalewal w posadzce bo to pewnie tez roznica, wkestja izolacji itp.
Rozwijam temat i mam nadzieje,ze jak podasz troche wiecej infomracji to kto bedzie w stanie pomoc.
Witam!
Mogê powiedzieæ to co widzia³em, bo parê lat pracowa³em na budowach i czêsto montowali tam takie w³asnie ogrzewanie. Otó¿, to wodne zawiera parê elementów i my¶lê, ¿e w sklepie budowlanym podpowiedz± Ci jak temat ugry¼æ. Na beton idzie plandeka z (bodaj) polietylenu, to pierwsza "warstwa". Je¶li z pod³ogi wystaj± metalowe ostre elementy (np. resztki metalowego drutu do poswieszania p³yt), to przed po³o¿enirm plandeki trzeba je zakleiæ ta¶m±.Plandekê k³adziemy na pod³odze, a naddatki przyklejamy do¶cian czarn± ta¶m±. Po zakoñczonych dzia³aniach obcinamy równo z poziomem nowej posadzki.
Dalej styropianowo-plastikowe p³yty, a na to rury plastikowe z dostosowanymi do nich zapinkami, klipsami którymi przypinamy rurê do p³yty. Wniosek st±d, ¿e s± to zestawy.
Na rury idzie b±d¿ masa sampoziomuj±ca lub do¶æ sucha zaprawa, tzw. "screed". Co do pod³±czania rur i ci¶nienia - tu niewiele wiem.
Mam nadzijê, ¿e chocia¿ troche pomog³em.
Pozdrawiam serdecznie
Na posadzkê idzie jak napisa³ Artur DPM, nastêpnie jakie¶ 100 twardej izolacji. Chyba najlepiej piankê Kingspana (Koolterm K3 floorboard), ewentualnie styropian (polistyrene) typu ekstruded i na to w moim przypadku idzie 75 screedu z rurkami (s± specjalne takie giêtkie do ogrzewania, z których ca³± wê¿ownicê robi siê w jednym kawa³ku. Tak ¿eby nie robiæ z³±czy wewn±trz szlichty, bo wiadomo jak ci wykonawcy...). Screed powinien byæ zbrojony jak±¶ siatk± np. z prêtów fi6 (¿eby trzyma³ siê kupy jak ci±gle bêdzie chcia³ siê rozszerzyæ b±d¼ kurczyæ) i tak jak pod³oga p³ywaj±ca powinien byæ oddzielony od ¶cian wstawkami z izolacji.
To tyle terorii, a jak wyjdzie to siê dopiero oka¿e :-)
Cze¶æ. Oprócz izolacji o której pisali wy¿ej koledzy, potrzebne Ci bêdzie kilka produktów wchodz±ce w sk³ad wodnego ogrzewania pod³ogowego. Podstawa oprócz rur to manifold/taki rozga³êziacz rur do którego pod³±czasz obiegi. S± ró¿nej wielko¶ci , od jednego obiegu w z wy¿, np.: 4 pokoje=czery obiegi=poczwórny manifold . Je¶li masz np. cztery pomieszczenia/obiegi dobrze by by³o za³o¿yæ cztery czujniki/sterowniki, np. z firmy Uponon pod³±czasz je na kablu cat5 Ftp. Jeszcze jedna wa¿na czê¶æ uk³adu to ca³a tak zwana centrala steruj±ca do której pod³±czasz wszystkie kabelki, nawet telefon aby w³±czyæ ogrzewanie SMS-em lub przez net. Wszystko wydaje siê na pierwszy rzut oka sk±plikowane lecz w samej rzeczy to prosta i przyjemna robota.