Articles Forum Firms  

Search:

Advert
User panel
Login: 
Pass: 

•  don't have an account yet ?
Expert advice
Recently Discussed
Poll
How often do you hire tools and what are they?

never
once a quarter
once a month
2-5/month
over 5 times per month
jet washer
carpet cleaner
concrete mixer
drill/drill driver/hammer
scaffolding tower
VAN
welder
other
Business
Forum

Temat:

Brak PPE - Personal Protective Equipment?

Category: Building on islands » What hurts us?
Author Post

mariusz
Sent: 20:46 (22.02)
Witam,

Bylem ostatnio swiadkiem gdzie stolarz robiacy 1st fix chodzil w klapkach po budowie :) ?
Wiekoszosc pracownikow natomiast chodzila poprostu w innym najodpowiednejszym obuwiu zwyklych adidasach ! . Czy to normlane zjawisko, gdzie buty z blacha sa na pulkach sklepowych podobnie jak kaski maskeczki i google, a nie na naszych budowach?
Jaki jest wasz stosunek do BHP na budowie, czy analizujecie zagrozenia dla siebie lub swoich pracownikow. Czy zdajecie sobie sprawe ,ze to wy jako pracodawca jestescie odpowiedzialni za ich bezpieczenstwo?

Pozdrawiam

Artur Wielgus
Sent: 13:07 (24.02)
Przez szereg lat pracowałem na budowach w Anglii i zawsze PPE podchodzono poważnie. Oczywiście, zdarzały się wyjątki, jak wszędzie, ale generalnie tych bez butów ochronnych odsyłano do domu. Kask i kamizelka przeważnie były na każdej budowie - miał je wykonawca, ale wiadomo, że preferuje się, by było to w gestii pracownika.
A propos adidasów, to kiedyś przyszedł do nas inspektor i zarządził zebranie, na którym pokazał zdjęcie jednego faceta od nas, stojącego na drabinie i obutego w adidasy. Był cały wykład.
Noszenie kasków jest niesamowicie ważne. Sam pamiętam, jak kiedys stałem przy windzie towarowej (hoist) i z wysokości 50-60 m spadł kamyk i uderzył mnie w kask. Aż mi we łbie zadzwoniło! A co by było, gdybym tego kasku nie miał..?

Pozdrawiam serdecznie

mariusz
Sent: 09:40 (28.02)
Dziekuje za odpowiedzi,

PPE jest bardzo wazne. Nie koniecznie musi nam przeszkadzac w pracy. Wystarczy pomyslec, trzymac porzadek w miejscu pracy a na pewno bedziemy bezpieczni.
Kilka lat temu jak bylem mlodszy, spotkalem sie z takim powiedzeniem: Co Ty maseczke/rekawice zakladasz? Twardziele nie zakladaja. :) I juz nie chodzi tutaj tylko o maseczke czy rekawice ale tez o kazdy inny. Ktos kto zaczyna w budownictwie i pracuje w nieprofesjnalnej ekipie na budowie o miernym standarcie, uczy sie na takich glupotach.
I tylko patrzec kiedy cos sie stanie.

Pozdrawiam kolegow pracujacych w adidasach. :)))

andzia46
Sent: 17:48 (21.05)
W klapkach to bardzo niebezpiecznie!!!!
======================================
http://www.cchtech.co.uk
naprawa komputerow, projektowanie stron,cctv

buduj.co.uk © All rights reserved   tworzenie stron www