Articles Forum Firms  

Search:

Advert
User panel
Login: 
Pass: 

•  don't have an account yet ?
Expert advice
Recently Discussed
Poll
How often do you hire tools and what are they?

never
once a quarter
once a month
2-5/month
over 5 times per month
jet washer
carpet cleaner
concrete mixer
drill/drill driver/hammer
scaffolding tower
VAN
welder
other
Business
Forum

Temat:

prawo budowlane w uk-potrzebuje pomocy.

Category: Building on islands » Technical help
Author Post

agata
Sent: 22:42 (24.08)
Witam,
Troche nie na temat,ale moze ktos moglby pomoc...
Przy moim domu firma deweloperska wybudowala kilka nowych domow-jeden z nich postawiono dokladnie 40 cm od ogrodzenia mojego ogrodu. Oprocz tego odciety zostal mi dostep do ogrodu.
Kiedy kupowalam ten dom wiedzialam ze teren za plotem nalezy do firmy deweloperskiej i moga tam powstac nowe domy,ale nikt nie poinformowal mnie ze jeden z nich bedzie na moim plocie...
Bylam w Council'u w dziale planowania i dowiedzialm sie ze dom stoi zgodnie z zatwierdzonymi przez nich planami,czyli wszystko jest ok.
Czy jest cos co moge zrobic,gdzies moge sie zwrocic?Jestem wsciekla bo przez ten budynek moj dom przwdopodobnie stracil duzo na swojej wartosci.
Aha,spradzilam plany budowy i wg nich dom powinien stac ok 70 cm od mojej dzialki,a stoi 40,czyli o 30 cm za blisko.Czy to moze mi jakos pomoc?I czy w UK obowiazuje jakies prawo budowlane?Jesli tak to gdzie moge je znalezc?
Bede wdzieczna za kazde info.

witekh
Sent: 00:15 (25.08)
Zwykle to ten sąsiad jest przyczyną zgryzoty inwestora, a tu teraz sytuacja z drugiej strony :-)
Najprawdopodobniej przegapiła pani okres publicznych konsultacji na etapie Planning Approval, czyli nakaz wywieszenia przez dewelopera w dobrze widocznym miejscu oraz np. w lokalnej gazecie, informacji o planowanej budowie. Czasem spryciarze wywieszają na płocie, robią zdjęcie, a potem zrywają, że to niby wandale. Tak żeby sąsiedzi nie mogli czegoś oprotestować. Ale zwykle wydział planowania w councilach pilnuje dosyć dobrze także interesów sąsiada. Czasem, aż za dobrze.
Druga sprawa to odległość od granicy działki. Dom może stać nawet na granicy działki, aby tylko sąsiad (czyli np. pani) się zgodził. Tu odnoszę do tzw. Party Wall Act. Jeżeli ten nowy dom stoi do 3m od pani domu (nie płotu) i nikt nie przyszedł z tzw. Party Wall Act Notice po pisemną zgodę to jest prawdopodobne, że nowe fundamenty są niżej od fundamentów pani domu i w takim układzie można ich podać do sądu. Warto skonsultować się z jakimś lokalnym Party Wall Surveyorem, ale poza karą dla dewelopera raczej nic się nie wskóra.

buduj.co.uk © All rights reserved   tworzenie stron www