Witam, jak w temacie mam maly problem z fuga. Pofugowalem sciane czarna fuga i po wyschnieciu zamiast czarnej jest szarawa oczywiscie nie cala tylko miejscami i czasem nawet cala dlugosc fugi. Ktos mi powiedziam przetrzyj olejem roslinnym, na bank pomoze, pomoglo ale jak wyschlo jest to samo. Dodam ze kolor fugi to black nie charcoal. Spotkaliscie sie moze z czyms takim. Z gory dzieki za pomo
Cały patent polega na tym, że ja dasz za dużo wody to cement "puszcza szary osad" i stąd te przebarwienia, widać to szczególnie na ciemnych fugach, za dużo wody podczas mieszania albo spoiny przed fugowaniem były za mokre. Może ci pomóc teraz właśnie impregnat do kamienia który daje efekt tzw mokrego kamienia albo renowator do fug np http://www.mapei.com/GB-EN/product-detail.asp?IDProdotto=905100&IDTipo=1612&IDLinea=1
Hm olej bym nie polecał . Efekt wizualny na kilka dni ( tygodni ) potem dziadostwo .Są różne impregnaty ja stosuję Rymmersa ( funkosil wydobywający głębie koloru ). Dodatkowo chroni przed wilgocią .
Problemem najczęściej jest przelanie wody na etapie przygotowywania mieszanki lub zbyt mokra gąbka przy profilowaniu fugi. Zawsze należy czytać ile wody należy dodać na kg zaprawy. Jeśli producent twierdzi iż jest to np 0,2-0,23 na kg zaprawy to przelanie 50 mg wody sprawi iż zamkniemy w spoinie wodę która jakoś bedzie musiała się wydostać. Objawem wydostawania się wody sa białe, szarawe naloty na powierzchni wykonanej spoiny. To tak po krótce...
Utrata barwy wiązę się najczesciej ze zbyt wczesnym zmywaniem fugi co grozi wypłukaniem pigmentu.;)
Także czytajmy karty produktów a unikniemy problemów.